Kannanottovastuu

Jos olisin maahanmuuttokriitikko, vihaisin niin paljon Suomen tämän hetken tilannetta, että muuttaisin pois Suomesta. Mutta en voisi, koska silloin olisin maahanmuuttaja ja niistähän minun ei pitänyt tykätä.

Jos olisin suvakki, minun pitäisi suvaita myös muita kuin omasta mielestäni oikeita mielipiteitä ja olla ylenkatsomatta toisten maailmankatsomusta, mutta silloin joutuisin hyväksymään myös maahanmuuttokriitikoiden mielipiteen, mikä taistelisi pahasti oman suvakkistatukseni oikeutusta vastaan.

Jos olisin hiljaa, olisin välinpitämätön yhteiskunnan syöpä, mutta en voisi sanoa vastaan, koska minunhan piti olla hiljaa, etten loukkaisi ketään.

Jos kehottaisin kanssaeläjiä olemaan hakkaamatta naisia, olisin feministi. Jos kehottaisin kanssaeläjiäni olemaan yleensäkin hakkaamatta, olisin sovinisti, koska en kehottanut olemaan hakkaamatta naisia. Jos en sanoisi asiasta mitään, olisin välinpitämätön yhteiskunnan syöpä.

Joka vaiheessa Facebookin puskahuutelija-näennäispoliitikot ja kissanpaskalaatikon ympärillä hyrräävät yhteiskunta-aivoittelijat flippailevat ja varmasti kertovat, miten väärin meni toisen mielipide. Ja helppohan se on huudella, kun mitään vastuuta ei tarvitse ottaa.

Viime aikojen mielipideirstailun trendi-ilmiö on ollut loukkaantuminen. Me loukkaannumme siitä, että joku loukkaantuu siitä, mitä joku on sanonut mahdollisesti loukkaamistarkoituksessa. Ja sittenhän me vasta loukkaannumme, kun joku ei loukkaannu, vaikka se nimenomaan oli tarkoitus. Kovin tärkeää ei ole se, kenellä oli aihetta loukkaantua. Jotain on silti sanottava, jottei olisi yhteiskunnan syöpä.

Jokaista julkistettua mielipidettä kohtaan syntyy järkälemäinen määrä kritiikkiä, eikä tietenkään aina pelkästään negatiivista. Mutta yleensä se on, koska negatiivisella yhteiskunta-arvostelulla on moninkertainen näkyvyyden voima positiiviseen verrattuna. Me kaikki haluamme merkin siitä, että olemme olemassa ja negatiivinenkin huomio kelpaa, jos muuta ei ole saatavilla.

Kohta on joulu ja monille se on yksi viikonloppu muiden joukossa. Se on ihan ok. Aika monille sillä on kuitenkin muutakin merkitystä. Ja sekin on ihan ok.
Kehittelin itselleni teesin, jota pyrin toteuttamaan ensin vaikka ihan yhden päivän. Kokeile sinäkin, jos huvittaa.

Älä ole mulkku toiselle.

Jätä kommentti